Att ta hand om en ponny

Ponny är många flickors dröm

Många unga flickor och pojkar drömmer om en egen ponny. Tyvärr har inte alla möjlighet till det av olika anledningar. Som tur är finns det en smidig lösning – nämligen att vara fodervärd. Det innebär att du ansvarar över uppstallning samt skötsel. Att vara fodervärd innebär att du har en egen ponny – förutom att du inte äger den.

Det är naturligt att ägare växer ifrån sina ponnyer. Eftersom starka band har knutits är det svårt att släppa taget helt om sin ponny, och då är en fodervärd ett utmärkt alternativ. Ägaren undkommer således kostnader, men får samtidigt behålla sin ponny. Fodervärden behöver istället inte lägga ut pengar för en ponny, men får ansvara över ponnyn.

Att vara fodervärd är dock förenat med stort ansvar. Det finns några saker du måste försäkra dig om innan du tar beslut om en specifik häst. Du måste alltid skriva under fodervärdsavtal – du hittar fodervärdsavtal att köpa hos välsorterade ridsportbutiker. Där ska det tydligt framkomma vad du och ägaren kommit överens om.

Hästen bör veterinärbesiktigas innan du blir fodervärd. Och det är inte bara för din egen skull, utan det är även viktigt för hästägaren. Du vill exempelvis inte bli beskylld för att åsamkat hästen skador som du är oskyldig till, och hästägaren vill inte få tillbaka en häst som är i sämre skick än när den lämnade gården.

En veterinärbesiktning är en förutsättning för att kunna försäkra hästen. Se till att ägaren har hästen försäkrad, eftersom du ogärna drabbas av höga kostnader när du är fodervärd. Du kommer tillsammans med ägaren överens om vem som ska vara försäkringstagare.

Kom överens med ägaren om kostnader. Framför allt vad gäller transportkostnader. Att fodervärden står för stallkostnader, veterinär, foder och hovslagare är dock vedertaget. Men det är alltid viktigt att diskutera detta tillsammans med fodervärden, för att undvika bekymmer längre fram.

I avtalet kan det även vara viktigt att skriva något om vad som händer utifall ägaren vill sälja hästen, om hur länge du får vara fodervärd samt vad hästen får användas till. Sedan är rekommendationen att du får ha hästen på prov en kortare tid för att se hur du och hästen trivs med varandra.

ponny