Hästrasen New Forest

New Forest är en liten ras med lång historia

New Forest är en liten, liten ponny som ursprungligen härstammar från vackra New Forest i gravskapet Hampshire i kungadömet England, där rasen varit halvvild sedan början av 900-talet och fortfarande är än idag. Rasen är en mycket omtyckt som ridponny, både bland barn och småväxta vuxna.

New Forest har strövat fritt över Hampshires marker i över tusen år. Människan har gjort intrång flertal gånger i försök att förbättra rasen, vilket inte alltid varit lyckosamt. Rasen får dock än idag leva i vilt tillstånd i skogarna skydd av skogs- och jaktlagarna som Kung Knut den store stiftade under 900-talet.

Rasen har många olika egenskaper eftersom människan avlat New Forest med Welshponnyer, engelska fullblod och arabhästar. Stora variationer förekommer och mankhöjden sträcker sig exempelvis från 122 centimeter till 148 centimeter. Den vanligaste färgen är brun, men alla färger förutom skäck och tigrerad är tillåtna.

Huvudet har olika drag hos olika New Forest. Många ser ut som typiska ponnyer, medan andra har huvud som en varmblodshäst. Rasen är mycket populär på ridskolor eftersom hästarna är trygga och pålitliga. New Forest är särskilt duktig på banhoppning, men är all-round. Eftersom rasen är mycket stark klarar den att bära en vuxen, men det är främst barn och ungdomar som rider på rasen.

Om du är intresserad av New Forest kan du besöka Svenska New Forest Föreningen på nätet. Som avelsorganisation har föreningen myndighetskrav, vilket innebär att sköta pass och stambok för rasen. Svenska New Forest Föreningen bildades 1967, sju år efter att rasen återigen fick en egen stambok, och har främjat rasen sedan dess.

New Forest har en intressant historia på grund av människans intrång. Några höll på att stjälpa rasen, men ponnyfantasten Lord Arthur Cecil tog rasen på rätt köl. Dagens New Forest härstammar från någon av följande hingstar – Brookside David, Denny Danny, Goodenough, Broomy Slip-On samt Knightwood Spitfire.

New Forest